L'Antonietta, la mare de l'Adrià de Càmping (P5), és una fervent defensora dels drets dels animals i en part per això, és vegana.
Ens explica en aquest article qui és un vegà i perquè hi ha gent que opta per aquest tipus d'alimentació. Ens explica alguns detalls d'aquest concepte complex: Els vegans estan en contra de l'explotació humana, consideren que el veganisme és i ha de ser un moviment inclusiu: millor 99 vegans imperfectes que 1 vegà pur i també creuen que millor que siguis vegetarià que omnívor, i que és millor que no mengis carn 6, 5, 4, 3, 2 o 1 dia a la setmana que en mengis cada dia.
En general, als vegans els agrada acompanyar la gent per el camí de la descoberta del veganisme...Llegiu-ho, és molt interessant!!
El 10 de gener de 2017 ha sortit la noticia que l'Observatori de Neologia del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha acabat escollint com a mot de l'any, el mot "vegà".
Aquesta paraula, com altres en el passat, acabarà al diccionari de la llengua catalana gracies a la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.
Realment... que es un "vegà"?
Mes informació aquí: http://www.ccma.cat/324/vega-escollit-el-neologisme-catala-del-2016/noticia/2767092/.
El terme "vegà" s'ha posat ara de moda però aquest any compleix 73 anys. Va néixer en 1944 en Anglaterra, per la mà de Donald Watson, co-fundador de la primera societat vegana. Aquestes persones no van ser els primers a rebutjar el consum d'animals, altres (com els budistes, jains o pitagòrics ja ho van fer fa més de 2500 anys).
Watson i els seus companys volien diferenciar els vegetarians per raons ètiques dels vegetarians per altres motius. Aquesta definició aviat va influir el rebuig a qualsevol tipus d'explotació animal (alimentació, entreteniment, vestir, caça, experimentació, transport..). El veganisme comença a tenir connotació política: és un moviment per l'alliberació total, vol donar llibertat a uns perquè altres no els explotin.
La definició és un bon punt de partida per entendre què és un vegà, però la realitat és que el "veganisme" és un concepte complex.
Així doncs el veganisme no és simplement un règim. Els vegans/es no mengen productes animals ni derivats (carn, peix, ous, llet, mel...) no perquè no puguin o perquè no li agradin, sinó perquè rebutgen el maltractament animal a tots els nivells i perquè estan convençuts que podem tenir una alimentació sana i variada sense fer mal a ningú. Però...
... Què menja un vegà?
Moltes coses! Un vegà menja tot menys carn, peix, ous i llet (i derivats).
* Fruites: Plàtans, pomes, peres, maduixes, préssecs, melons, etc.
* Germinats: Brots de llenties, brots de sègol, brots de sèsam, brots de soja, etc.
* Bulbs: All, ceba, fonoll, remolatxa, etc.
* Flors o Inflorescència: Carxofes, bròquil, coliflor, etc.
* Verdures de fulla: Espinacs, bledes, enciams, cols, etc.
* Arrels: Nap, pastanaga, iuca (o mandioca), etc.
* Tiges: Porro, espàrrecs, api, etc.
* Fruits de verdures: Pebrots, tomàquets, albergínies, carabassons, etc.
* Tubercles: Patates, moniatos (batata), etc.
* Cereals: Arròs, blat, blat de moro, ordi, civada, etc.
* Llegums: llenties, pèsols, faves, mongetes (fesols), soja, etc.
* Fruits Secs: Nous, ametlles, avellanes, pistatxos, etc.
* Llavors: De carabassa, de lli, de gira-sol, etc.
* Fongs i Bolets: Xampinyons, ceps, xiitake, etc.
Us sembla poc?
Aquesta és la piràmide de nutrició vegana:
Una alimentació sana (per tots, no només pels vegans) té com base els vegetals i la fruita.
No tenim res per menjar!
La definició també diu que els vegans/es exclouen de la seva vida articles de consum d'origen animal. Això implica que no compren productes de pell, pel o feta amb parts d'animals, tampoc vesteixen amb llana (caixmir, moher, angora ...) o seda.
... per què?
Per això. http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/wool-industry/
I això http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/animals-used-skins/
I això https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=5171
No els agrada gens. Ho han descobert i no poden tancar els ulls i continuar vivint.
Els vegans també estan en contra de l'explotació animal.
El veganisme no és una carrera per veure qui és més vegà, és (i ha de ser) un moviment inclusiu: millor 99 vegans imperfectes que 1 vegà pur.
També creuen que millor que siguis vegetarià que omnívor. Però també que no mengis carn 6, 5, 4, 3, 2 o 1 dia a la setmana que en mengis cada dia.
En general, als vegans els agrada acompanyar la gent pel camí de la descoberta del veganisme.
I vosaltres? Què mengeu? Hi ha famílies veganes a l'escola?
P.S. receptes i més informació a.spedalieri@gmail.com