La Núria, la mare de la Haizea de l'Obrador (P5), ens fa una reflexió sobre la manera d'educar i tractar els rols de gènere a la nostra escola i a la societat.
L'Escola Joan Coromines és innovadora, familiar, on es viu la comunitat com en cap altre i no podria estar més satisfeta per portar la meva filla a aquesta escola. I com a tots els Projectes innovadors, sempre es poden millorar, sempre hi ha més camí per recórrer. Un dels projectes que hem comentat amb alguns pares és la dificultat d'educar els nostres fills sobre els rols de gènere. Ens trobem comentaris a l'hora del pati sobre si les nenes tenen o no "músculs". Ens trobem comentaris a alumnes que volen fer dansa sobre el color dels mallots. Ens trobem comentaris de mestres sobre científiques que no són prou importants. Potser seria interessant fer recerca i trobar totes les dones silenciades per informar la realitat als nostres joves.
Algunes mares ens preguntem si hi ha prou informació per explicar als nostres alumnes sobre el problema que tenim. Perquè que existeix un problema és obvi. Ningú ho pot negar. Tothom sap que hi ha una bretxa salarial entre homes i dones per realitzar la mateixa feina. Tothom sap que l'any passat es van assassinar 47 dones per violència masclista. Tothom sap que a mesura que es puja a llocs directius, les dones van desapareixent. Tothom coneix la diferència entre homes i dones dins l'esport. Tothom ha sentit alguna història de violència obstètrica, o del % de dones que han de reduir-se la jornada laboral, o agafar excedències o deixar la feina per la cura dels fills. Tothom sap que les violacions augmenten cada any, en lloc de disminuir. Tothom ha sentit el cas de "La Manada" i el paper de la Justícia Espanyola.
En canvi, dins les escoles, poques vegades sentim aquest debat. I què cal que faci una Escola sobre els rols de gènere? Forma part de l'educació que s'imparteix a les escoles, o potser només és una educació que s'ha d'impartir des de casa i de les famílies? A alguns pares ens agradaria que en la nostra escola s'abordessin aquests problemes. A mi, particularment, m'agradaria que s'estudiessin les científiques, matemàtiques, historiadores, escriptores, polítiques, pintores, etc, que són callades en altres escoles.
Font Imatge: TikTak Draw -You Tube- Hipatia de Alejandría-Draw my life
Va ser precisament en Pep Sivilla, qui un vespre, fent una cervesa, em va parlar del projecte pedagògic de l'Escola, i durant aquesta xerrada vàrem parlar de Hipatia d'Alexandria (filòsofa, matemàtica i astrònoma). Després de parlar amb ell em vaig comprar un llibre sobre Hipatia perquè em van entrar ganes d'explicar-li a la meva filla la seva història, però amb més detall. Potser Hipatia, com Marie Curie, és un nom que es coneix. Però n'hi ha tantes altres que no,...
Sabem els noms de les 13 astronautes (Mercury 13) que durant els 60 van ser pioneres en el camp de l'aviació? Es coneixen noms com Hildegarda de Bingen, Madame de Chatelet, Rosalind Franklin, Rita Levi-Montalcini, i tantes d'altres que no apareixen a la majoria de llibres d'història? S'està fent prou feina, per incloure aquests noms dins l'educació que estem oferint? Ens podem permetre una educació més igualitària dins la nostra escola?
És sabut que tot i ser la meitat de la població, poques dones opten per treballar amb tecnologies de la informació i/o enginyeries, i hi ha diversos estudis que conclouen que cal ensenyar al món més figures de dones líders i exitoses en el camp de les matemàtiques, ciència i tecnologia per tal d'erradicar el tòpic de creure que les dones tenen menys interès a lucrar-se personalment i més interès en la cura dels altres.
Crec que cal canviar els paradigmes, en benefici de tota la societat.
Gràcies a estudis com els de Maria Encarna Sanahuja sobre l'Edat de Bronze, s'ha anat desmuntant el paper passiu que s'havia fet creure que tenien les dones. I potser ha arribat l'hora d'innovar en educació i perspectiva de gènere, i formar una societat nova, on puguem trencar amb tots aquests paradigmes.
Font Imatge: TikTak Draw -You Tube- Hipatia de Alejandría-Draw my life
Gràcies Núria!
Març 2019
Font Imatge portada article: Campanya "Eduquemos con igualdad"-Ministerio de Educación Gobierno de Chile